Burdaki resimler hepsi özel çekimdir ve tümhakları "hilmimutaflar"'a ayittir. Kopyalanması ve/veya yayınlanmasısadece "hilmimutaflar"'ınizni ile mümkündür. Lütfen yasalar önünde kendinizizor duruma sokmayın... Konuyla ilgili yorum bölümünenot bırakırsanız mutaka ilgilenilecektir ...
Teşekkürler .....
..................................hilmimutaflar
Desenler nasıl kullanılmalı?
Evinizde desenli kumaşlar ve döşemeler kullanmayı seviyorsunuz, peki bunları kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Desen çılgınlığının ulaştığı zirvede, her şey, her şeyle güzel duruyor. Yapraklar yuvarlaklara karışıyor, etnik baskılar barok kıvrımlarla buluşuyor. Evlerin bu yeni ‘karıştır-yakıştır' hali içinde karmaşa yaratmak, kişiliğinizi açığa çıkarıyor. Cesurum ama yine de kuralları bilmeliyim diyorsanız, işte desen kullanma sanatından bazı ipuçları... Bu kış iç mekanlara renk ve desen taaruzu var. Renklerdeki özgürlük, desen seçimine ve kombinasyonlara da yansıyor. Sadece kumaşlarda değil, duvar kaplamalarında, seramik karolarda, halılarda, aksesuvarlarda ve sofra takımlarında da desen odaklı tasarımlar ağırlıkta. Trend gurularından Li Edelkoort, ‘Şu anda geleneksel desenlere ve damask, dantel ve tüvit gibi klasik kumaşlara rağbet ediyorsak, bunun en önemli nedeni genç nesillerin modanın hızına ve hiçbir şeyin kalıcı olmamasına verdiği tepkidir' diyor. Gerçekten de gençler, hem evlerinde hem de kıyafetlerinde sadece kendilerine özel olan, az ama öz sahipliklerin peşindeler. Kullanılan desenlerin esin kaynakları ve kökenleri çok çeşitli kültürlere ve zamanlara inebiliyor. Ortaçağ mozaiklerinden art deco formlara, Hint ipeklerinden geleneksel Afrika çizgilerine, Çin minyatürlerinden klasik İngiliz çiçeklerine kadar pek çok kaynak, bu desen definesine katkıda bulunuyor. Cesur tasarımlarıyla sallan-yuvarlan 60'ları sembolize eden Verner Panton'un optik desenleri bile yeniden kullanılıyor.
Profesyonellerden ‘Altın kurallar'
Basit gibi görünen pek çok desen, aslında kontrol edilmesi çok zor bir simetri ve ritim taşıyor. Desenlerin evlerdeki serbest dolaşım hakkı, yapılan düzenlemelerin birbirine benzememesini de sağlıyor. Yine de desen seçiminde ve kullanımında profesyonellerin önerdiği bazı altın kurallar var: Çok fazla çiçekli deseni bir arada kullanmak tehlikeli olabilir. İki büyük desenli kumaş arasında biraz mesafe bırakmak gerekir. Örneğin, pembe çiçekli duvar kağıdıyla kaplı bir duvarın önüne yerleştireceğiniz kırmızı çiçekli bir kanepe, biraz Stepford Kadınları etkisi yaratacaktır. Ama aralarında düz renkli yüzeylerin bulunması koşuluyla, damask kumaş kaplı bir koltuğu desenli duvar kağıdıyla aynı odada kullanabilirsiniz. Baskılı kumaşları, tıpkı kıyafetlerinizde kullanırmış gibi kombinleyin mekanlarda. Nasıl ki bol desenli bir eteği düz bir üst ve sade aksesuvarlarla birleştiriyorsanız, göz alıcı desenlerdeki bir duvar kağıdını veya halıyı da natürel mobilya ve objelerle daha da dikkat çekici duruma getirebilirsiniz. Aynı mekanda birden fazla farklı desen kullanacaksanız (örneğin ekose, çiçekli ve çizgili), renkleri doğru seçmelisiniz. Renk tonları ve yoğunlukları birbirini tutuyorsa keşmekeş yaratmaktan kurtulursunuz. Farklı desenlerde aynı renklerin devam etmesi de önemli. Yine de maksimum etki sağlayabilmek için tek bir cesur desen tercih etmekte yarar var. Özellikle dar mekanlarda, desenli mobilyanın arkasına beyaz bir duvarı fon yapmak hem deseni daha çok ortaya çıkartır, hem de odayı küçültme etkisinden kurtarır. Küçük alanda büyük desenlerin görsel dezavantajını yaşamamak için, tavanın yüksek olmasına ve bolca ayna-cam kullanmaya dikkat edin. Spiraller, çiçekler ya da çizgiler... Kendinize bir tema seçin, mümkün olduğu kadar cesur olun ve farklı biçim ve desenleri bir arada kullanma sanatında kendi kurallarınızı kendiniz yazın. Bu kış böyle söylüyor.
Mutluluğa giden yol...
Genelde gözden kaçsa da bir evin yemek bölümü çok önemlidir. Doğru masa, sandalye ve bunlara uyumlu yemek takımları, aydınlatma ve boyayla bu bölümü en keyifli yerlerden biri haline getirebilirsiniz.
Mutluluğa giden yol, yemek masasından geçer En keyifli anların geçtiği, dostların ağırlandığı yemek bölümünde kullanılan masa ve sandalyeler, seçilen boya rengi, aydınlatma, yemek takımı ve hatta aksesuvarlarla bir bütün olmalı. Yemek odalarında masa formu, masanın yerleştirileceği mekanın formuna paralel olarak seçilmeli, yerleşim yaparken de mekan ortalanmalıdır. Kare mekanlarda kare ve yuvarlak, yuvarlak mekanlarda yuvarlak, dikdörtgenimsi-kare mekanlarda oval, dikdörtgen mekanlarda ise dikdörtgen masa kullanmak en uygunu olacaktır. Yemek masası için net bölümlerin bırakılmadığı mekanlarda yuvarlak hatlı masa seçimleri daha uygun olur. Ayna kullanmayın Masanın şekil ve boyut seçimi öncelikle odanın ölçülerine bağlıdır. Büfenin nereye yerleştirileceği ise odaya nereden girileceği ile belirlenir. Genelde en uygun yer kapının karşısındaki duvardır. Eğer seçim klasik tarzdan yana ise masanın formunun, tavanda bir yansıması olması; kartonpiyer ve asma tavan oyunlarıyla sağlanabilir. Ayrıca seçilen mobilya ne olursa olsun, hacimli ve tavandan sarkarak masa yüzeyine yaklaşan bir aydınlatma mutlaka olmalı. Yemek odasında ayna, sadece mekan çok darsa kullanılmalı. Bu durumda bile karşı tarafta göreceğiniz ikinci bir masa ile kendinizi restoranda gibi hissedebilirsiniz. Oysa, tek masanın verdiği özel hissi kaybetmemek gerek.
Boyada hangi renkler tercih edilmeli?
2008, zıtlıkların yarattığı sinerjinin hakim olacağı bir yıl olacak. Doğadan gelen renkler, hayatımızda daha fazla yer bulacak. Yemek odaları için 2008'de krem rengi, açık bejler, sıcak kahverengi ve balkabağı turuncusu ön plana çıkıyor. Bu renkler, yemek odaları için daha bakımlı bir ortam, davet edici bir atmosfer yaratıyor. Sıcaklık, canlılık ve güven veren kırmızı, yeşil-kırmızı, turkuvaz da yemek odalarında tercih edilebilir. 2008'de doğallığın yanı sıra 'lüks' de hayatın tam içinde. Bol aksesuvar ve ışıklandırma, klasik mobilya ve aynalarla dekore edilmiş yemek odaları, siyah ve beyaz tonlarla daha şık olacak.
Sofra takımı alırken nelere dikkat etmeli?
Ev sahibi, kendi kişiliğini yansıtan sofralar kurmalı. Eğer özel bir gün söz konusu ise, o konsepte uygun ürünler seçilmeli. Sofrada kullandığınız gündelik yemek takımı, kişiliğiniz ile örtüşmeli. Eğer sade giyinen ve yaşayan biriyseniz, sofranız da sizin gibi sade olmalı. Masa örtüsü ve üzerindeki yemek takımı da yine birbiriyle uyum içinde olduğunda güzel durur. Ama bazen tezatlar da bir bütünü oluşturur. Mesela çok sade bir yemek takımına taşlı, süslü bir masa örtüsü de çok yakışabilir. Evine ilk kez takım alacaklar, büyük takımlar almamalı. 12 yerine 8'er kişilik yemek takımları aldığınızda, sıkılınca daha kolay değiştirip, modayı yakından takip edebilirsiniz.
Kaynak: Sabah
Mutfağınız için püf noktaları...
Bütçenizi planlayın
Bütçeyi planlarken her zaman için bunun yüzde 50 oranında artabileceğini de göz önünde bulundurun. Örneğin tesisatınızı yenilerken hiç beklemediğiniz bir sorun bütçenin artmasına neden olabilir. Eğer mutfağınızı tamamen yenileyecek kadar bir bütçe ayıramıyorsanız, dolap kapaklarını yenileyerek küçük bir bütçe ile farklı bir görünüm sağlayabilirsiniz. Elektrik ve su tesisatı masraflarınızı azaltmak için en iyi yol, eğer sağlamsa tesisatlarınızı mevcut halleriyle kullanmak olacaktır.
Mutfak alırken
Bir mutfak firması ile görüşmeye gitmeden önce mutfağınızın detaylı ölçülerini alın. Mutfağınızın ölçülerine uymayacak bir yerleşim planı düşünüyorsanız, firma ile bu konuda görüş birliğine varın. Showroom'lara gittiğinizde, mutfak ölçülerinizi mutlaka yanınızda bulundurun. Beğendiğiniz bir mutfak modelini gördüğünüzde ölçüleri söylerseniz fiyatlandırmayı aşağı yukarı size söyleyeceklerdir.
Görünüşü düşünün
Mutfağınızda modern bir görünüm yakalamak istiyorsanız, beyaz ve krem renkte duvarlarla parlak renkte ünite ve aksesuarları birlikte kullanabilirsiniz. Büyük bir mutfakta uzun üniteleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bu üniteleri farklı aksesuarlarla tamamlayabilirsiniz. Dingin ve modası geçmeyecek bir görünüm için boya, kumaş, seramik ve yer döşemelerinizi nötr renklerde seçmeniz uygun olacaktır. Ankastre ürünler mutfağınızda çağdaş bir görünüm yakalamanızı sağlayacaktır. Dar alanlarda ise modüler üniteleri kullanabilirsiniz. Mutfağınızda kullanacağınız metal ürünleri soğuk bir görünüm yaratmaması için birbirinden uzak bölümlere yerleştirebilirsiniz.
Alandan doğru faydalanın
Dar bir alanı daha geniş göstermek istiyorsanız mutfak dolaplarınızı tavana kadar yaptırabilirsiniz. Eğer çok fazla eşya koymayıp, duvarlarınızı açık renkte boyarsanız mutfağınız olduğundan daha geniş gözükecektir. Cam kapaklı dolaplar küçük mutfaklar için iyi bir seçim olacaktır. Cam, ışığı yansıtacağından mekanı daha geniş gösterecektir. Hayatı kolaylaştıracak parlak fikirler Mutfağınızda yağ, ısı ve neme dayanıklı yapılmış özel duvar kağıtları ya da boyaları tercih etmenizde fayda var. Eğer açık mutfak yapmayı planlıyorsanız yeme ve pişirme bölümünü ada şeklinde yaptırabilirsiniz. Yer döşemelerinin çocuklarınız için her açıdan güvenli olmasını istiyorsanız su geçirmeyen bir vernikle cilalanmış ve kolay temizlenebilir olanları tercih edebilirsiniz. Sık kullanmadığınız eşyaları en yüksek raflara yerleştirin ki, ekmeklik, mikrodalga, tost makinesi gibi sıklıkla kullandığınız aletlere yer açılabilsin. Çatal, bıçak gibi küçük gereçleri organize etmek ve kolay bulmak için çekmece içi düzenleyiciler kullanabilirsiniz. Çöp kutunuzu saklamak için mutfağınızdaki dolaplarından birini ayırın, böylece mutfağınız daha temiz ve düzenli görünecektir. Duvar üniteleri ve perde alınlıkları altına halojen spot lambaları monte ederek çalışma alanınızın daha rahat ve aydınlık olmasını sağlayabilirsiniz.
Kaynak: Evim dergisi
Evinizi burcunuza göre döşeyin
Evinizi burcunuza göre döşemek hiç aklınıza geldi mi? Herkesin dekorasyon zevki farklıdır ama burcunuz, tarzınız hakkında ipucu verir. Örneğin; Aslanlar egzotik aksesuvarlardan, Balıklar deniz altı temalarından vazgeçemez. Astrolog Ayda Ersan, 12 burcun dekorasyon zevkini anlattı..
Koç: Canlı kırmızılar ve turuncular gibi renklerin oradan buradan parladığı sade desenlerden hoşlanırlar. İçine kıvrılabilecek sıcak bir koltuk ve yerde rahatlayabilecekleri en büyük boy yastıklar, tam Koçlara göre. En ideal yerleri ise şömine önüdür. Renkleri: Ölçülü şekilde kullanılmış koyu kırmızı ve kehribarlar.
Boğa: Lüks, geleneksel ve sade bir yer isterler. Taze çiçeklere para yatırırlar. En rahat koltuğa sahip olurlar. İpek çarşaflarına, yorganlarına ve pelüş kırlentlerine zemin teşkil etmesi için ahşap bir yatak başlığı edinirler. Renkleri: Toprak tonları, gülkurusu ve pembeler.
İkizler: Modayı yakından takip ederler. Çift yönlü kullanılabilen objeler ararlar. Son teknoloji elektronik aygıtlarını sergileyebilecekleri bir eğlence köşesi, olmazsa olmazlarıdır. L şeklindeki kanapeler, sohbeti seven İkizler için icat edilmiştir. Renkleri: Açık sarı tonları, yeşiller ve maviler.
Yengeç: Her zaman bir sürü rahat yere ihtiyaçları vardır. Duvarlardan birini, aile resimlerinden oluşan bir galeri yapmak için ayırırlar. Bir bulutu andıran koltuk da onları mutlu eder. Yatak odalarına; üzerine titreyecekleri bitkiler, rahatlatacağı bir sese sahip bir fıskiye ve deniz kokan mumlar koyarlar. Renkleri: Beyaz, inci ve sarı.
Aslan: Dramatik mobilyalar, egzotik aksesuvarlar ve şık aydınlatmalarla dolu çarpıcı ve zarif bir dizayn anlayışları vardır. En sevdikleri odaları mumlar, saten yastıklar ve aynalarla doldururlar. Duvarlarını, kendilerini yansıtan turuncu veya sarıya boyatırlar. Kendilerini seyredecekleri büyük ve yaldızlı bir ayna koymayı ihmal etmezler. Renkleri: Turuncular, sarılar, kırmızlar, morlar...
Başak: Her şeyin düzenli ve yerli yerinde olduğu bir yer arzulularlar. Eski parçalar, hafif ahşap ve cam objelerden de hoşlanırlar. Sandıkları çok severler. Tüm ciltli kitaplarını ve hobilerini organize edebilecekleri kitaplıklar seçerler. Renkleri: Açık mavi, krem, bej ve beyaz.
Terazi: Bütün elementlerin birlikte aktığı geniş ve açık bir ortama ihtiyaçları vardır. Uzak doğudan esinlenerek rahat bir oturma grubu, loş ışık, saten ve mumlar alırlar. Duvara bir raf asarlarsa, bunu aynı malzemeden yapılmış bir masayla dengelerler. Renkleri: Pastel renkler, yeşil ve maviler.
Akrep: Koyu renkli perdeler, kilitli sandıklar ve egzotik bitkiler, onlara en uygun aksesuvarlardır. Brokar ve kadife gibi şehvet uyandıran kumaşlar tam onlara göre. Antika bir kanepeyi, kaplatarak bir hazineye dönüştürebilirler. Renkleri: Canlı turuncu, kırmızı, bordo ve siyah.
Yay: Renkleri ve aksesuarları karıştıracakları geniş bir alana ihtiyaçları vardır. En sevdikleri odalarda mumlar, dini semboller ve haritalar bulunur. Kocaman, yumuşak yastıklara para harcarlar. Seyahatlerinde aldıkları ıvır zıvırlarını koyacak bir dolap edinirler. Renkleri: Mor veya turkuaz gibi gökkuşağının her tonu.
Oğlak: Soy kütüklerini ve şahsi başarılarını evlerinde yansıtmak isterler. Yumuşak renklerde pahalı kumaşlar, eski mobilyalar ve bolca kırlentleri vardır. Kolçakları olan düzgün bir koltuk, sağlam meşe bir masanın yanı sıra leopar desenli bir halı gibi eğlenceli aksesuvarlar da tam onlara göredir. Renkleri: Siyah, gri, kahverengi, orman yeşili gibi koyu toprak tonları.
Kova: Asi kişiliklerini yansıtan ultra modern ve elektronik eşyalarla bezeli mekânlar tam onlara göredir. Soyut sanatı ve oyuncaklı parçaları severler. Tüm bu çılgın mobilya ve donanımın, bir uzay üssünü hatırlatan eflatun ve metalik tonlamalardaki duvarlarla çevrili olmasını isterler. Renkleri: Gümüş, metalik renkler, maviler ve kot rengi.
Balık: Hayal gücüne dayalı bir mekan isterler. Evlerini düşlere dayalı bir estetik anlayışıyla dekore ederler ve deniz temalı objeleri çok severler. Yatakları ise her zaman yumuşak, rahat ve dinlendirici olmalıdır. Renkleri: Su yeşili ve mavisi, beyaza kaçan solgun sarı.
Kaynak: SABAH
Feng Shui ile mutfak dekorasyonu
Evlerde verimi arttırdığına inanılan bir yaşam sanatı fegn shui. Bir çok insan huzuru ve dengeyi sağlayabilmek için evlerinde bu sanatı uyguluyor. Siz de evinizde Feng Shuiyi uygulayabilirsiniz. Mutfak insanların şansını doğrudan etkileyen bir mekandır. Bu mekanı düzenlerken dikkat edilecek en önemli noktalardan biri elementlerin dengesidir. Örneğin; ateş elementini temsil eden ocak veya fırın; su elementini temsil eden lavabo, buzdolabı ve bulaşık makinaları ile yanyana veya karşılıklı olmamalıdır. Ateş ve su kesinlikle karşı karşıya gelmemelidir. Lavabo (su) ve Ocak (ateş) yanyana yokedici döngüdür. Mutfak kapısı tuvalet kapısı karşısında olmamalı. Ocağın bulunduğu duvarın üzerinde pencere olmamalı. Yemek pişirirken arkanız mutfak kapısına dönük pozisyonda olmamalı. Mutfak salon veya yemek odasından aşağı seviyede olmamalı. Yemek, yiyecek bereketi sembolize eder. Mutfak giriş kapısı yönünde olmamalı, bu bereketinizin kolayca kaybolmasını sağlar. Mutfak evin arka cephesinde olmalı. Ocak, tuvalet ile aynı duvarda olmamalı. Tuvalet sifonunu her çekişinizde bereketiniz kaybolacaktır. Mutfak kapısı veya ocak karşısında merdiven olmamalı.
Depolama üniteleri
Mutfakta depolama üniteleri büyük önem taşır. Bunun için tavana kadar yükselen tezgah üstü dolaplardan edinmenizde fayda var. Eğer mutfağınız uygunsa boy dolapları da kullanabilirsiniz. Mekana dekoratif objelerle renk katmak istiyorsanız bazı duvarlara açık raflar monte edebilirsiniz. Büyük bir mutfağınız varsa yemek masasının üzerine modern hatlı sallantılı bir avize asabilirsiniz. Ancak mutfağınız dar ise tavana monte edilen karpuz avizelerden edinmenizde fayda var.
Dolap içi sistemleri
Kırmızı ve turuncu gibi canlı renkleri mutfakta kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü bu renklerin yeme isteğini artırıcı özellikleri var. Uzakdoğu felsefesi olan Feng Shui, bu rengin dikkatli kullanılmasını öneriyor. Mutfağın ateş enerjisi bakımından zengin bir mekan olduğunu savunan Feng Shui; ocak ve fırının üstünde kırmızı rengin kullanılmasını tavsiye ediyor. Mutfakta zaman geçirmeyi sevmiyorsanız, mekanı dekore ederken işlevsel özelliklere sahip olmasına dikkat edin. Raylı kiler ve döner sepet gibi dolap içi sistemleri tercih edebilirsiniz. Küçük ev aletlerinizi her defasında toparlayıp dolaba koymak istemiyorsanız; tezgah üzerine konan, içerisinde prizi bulunan panjur görünümlü pratik dolaplardan edinebilirsiniz. Ahşabın ağırlıklı olduğu koyu tonlarda bir mutfak istiyorsanız; mekana canlılık katmak için açık raflar, tencere ya da kupaları asabileceğiniz metal askılar kullanabilirsiniz. Tezgah ve tavan bölümündeki dolapların arasında açık tonlu seramikler kullanarak mekana canlılık katabilirsiniz. Kaynak: e-kolay
1 yorum:
breh anasını be
Yorum Gönder